Pszichológia cikkek

Kleptománia: titkolt betegség, pedig 50 ezer magyart érint

A lakosság fél százaléka szenved kleptomániában – ez itthon akár 50 ezer embert is jelenthet. Kevesen tudják, de ugyanolyan addikció, mint a drogfüggőség vagy a kóros munkamánia. Felismerni és gyógyítani azért is nehéz, mivel a páciens szégyelli magát, a végsőkig tagad, és gyakran már csak egy esetlegesen elhúzódó peres eljárást követően érkezik meg a kezelésbe. Szakértő segítségével jártunk utána, mik a tünetei, és hogy van-e rá “gyógymód”?

Kleptománia?

Hal Melindát, Semmelweis Egyetem Alkalmazott Pszichológia tanszék oktató – kutatóját kérdeztük meg, pontosan mi is az a kleptománia.

A kleptománia, más néven lopási kényszer, amely más tulajdonában lévő tárgyak, materiális javak vagy anyagi javak eltulajdonítását jelentik. A lakosságnak körülbelül a fél százalékát érinti.

Diagnosztikus kategóriaként a kényszeres zavarok, impulzuskontroll-zavarok közé soroljuk, ugyanakkor fel kell hívnunk rá a figyelmet, hogy sok esetben nem zavarról, hanem enyhítő körülményről beszélünk azok esetében, akiket lopáson kapnak. Ilyenkor igazságügyi szakértő bevonásával állapítják meg a zavar fennállásának tényét, vagy utasítják el azt. Szintén fontos megemlíteni, hogy egyéb pszichiátriai zavarok esetében is megjelenhet, mint például a demenciák esetében, vagy személyiségzavarok talaján.

Súlyosabb megjelenési formáit az addikciók körében tárgyaljuk, viselkedéses addikcióként, azaz függőségként.

Ide kattintva olvashatjátok el a cikket!

Hozzászólok

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Alább a Hírparti.hu-n megjelent cikket olvashatjátok

Már egyetemistaként kutatta a fejfájás és az agresszió titkait 2019.05.13. Bár Hal Melinda fejfájáskutatónak is …

A fájdalom és a zaklatás összefügg

2019.május 6-án a Style magazin készített velem interjút, amelyben a fájdalom és a zaklatás összefüggéséről …

A lélek fájdalmas sebei – Hogyan gyógyuljunk a trauma után?

Az előadás során körbejárjuk a női és férfi szexualitással összefüggő problémákat, valamint a fájdalom-szindrómákat …