Pszichológia cikkek

Alább a Hírparti.hu-n megjelent cikket olvashatjátok

Már egyetemistaként kutatta a fejfájás és az agresszió titkait

Bár Hal Melinda fejfájáskutatónak is fáj néha a feje a túlterheltségtől, neki könnyű dolga van: feltalált egy új terápiás eljárást a tünetek megszüntetésére. Miközben Melinda az ország legjobb egyetemén tanít, húszfős kutatócsoporttal dolgozik. És olyan receptkönyvet ír, ami a karácsonyi könyvvásár legnagyobb slágerének ígérkezik.

Aki találkozott már Hal Melindával, meggyőződéssel állítja: a fiatal közgazdász és pszichológus sikerre ítéltetett. A számára fontos ügyekben olyan lazán és olyan könnyedén álltja maga mögé a fiatalokat, hogy azt a politikusok is megirigyelhetnék.

Hal Melinda nem bánta meg, hogy az úszódresszt a könyvekre cserélte

Melinda Baján nőtt fel, nyolc évig együtt úszott Hosszú Katinkával, aztán búcsút intett a medencének, mert rájött: számára a tanulás a legfontosabb. Egyszerre két egyetemre járt, és amíg a csoporttársai buliztak, ő a fejfájás és az agresszió okait kutatta. Mára pedig új terápiás eljárást dolgozott ki a fejfájásra, pszichológusi magánpraxisa van, a fővárosban egyetemen tanít, mellette kutatómunkát is végez, és hetente két nap a bajai pszichiátrián dolgozik.

“Édesapám dr. Hal Viktor a bajai Szent Rókus Kórház pszichiátriai osztályát vezeti. Ő neurológus is, nyolc éve vele együtt végzek kutatómunkát, anyukám pedig pedagógus, ezért választottuk második kutatási területnek az iskolai agressziót. Eddig mintegy 1500 felnőttet vizsgáltunk a két kutatási területen. Akik a Facebook-oldalamat megnézik, azt hiszik, mindent egyedül csinálok, pedig csak a kutatói munkámban húsz ember van a segítségemre, és akkor még nem beszéltünk a támogatókról és a kutatási alanyokról, akik nélkül mindez nem működne.”

Melinda arról mesél, hogy az iskolai agresszió és a munkahelyi zaklatás áldozatai először fejfájásos, gyomorfájásos tünetekkel fordulnak orvoshoz.

Melinda Baján nőtt fel, a nagymamája nemcsak büszke rá, de elkíséri őt a tudományos konferenciákra is

„Van, hogy nekem is fáj a fejem, de nem azért, mert áldozat vagy agresszor vagyok, hanem a túlterheltség miatt – mondja mosolyogva. – Egyébként tévhit, hogy mindenkinek az fáj, ami a leggyengébb, ahogy az is, hogy a fejfájás női probléma lenne. Egyszerűen arról van szó, hogy a nők előbb fordulnak a szakemberhez, mint a férfiak. Az sem állja meg a helyét, hogy a férfiakat nem zaklatják, vagy bántalmazzák. Sokan nem is hinnék, de a 18 év alatti fiúk esetében közel ugyanannyi eset történik, mint a lányoknál.”

Melinda a kutatások mellett Pszicho kaják munkacímmel könyvet ír, ami karácsonyra megjelenik, és borítékolhatóan az idei könyvvásár legnagyobb slágere lesz. Az első tíz szorongáscsökkentő, a másik tíz hangulatjavító, a többi pedig koncentráció és memóriafejlesztő ételek speciális receptjét mutatja be tudományos megalapozottsággal.

Hozzászólok

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Alább a Hírparti.hu-n megjelent cikket olvashatjátok

Már egyetemistaként kutatta a fejfájás és az agresszió titkait 2019.05.13. Bár Hal Melinda fejfájáskutatónak is …

A fájdalom és a zaklatás összefügg

2019.május 6-án a Style magazin készített velem interjút, amelyben a fájdalom és a zaklatás összefüggéséről …

A lélek fájdalmas sebei – Hogyan gyógyuljunk a trauma után?

Az előadás során körbejárjuk a női és férfi szexualitással összefüggő problémákat, valamint a fájdalom-szindrómákat …